sau

Micile placeri ale vietii si cum ne sustin ele nivelul de multumire si fericire…

Exista activitati, actiuni, care ne ofera o stare de bucurie instantaneu, prin stimularea diferitelor neurotransmitatori, precum serotonina, dopamina, oxitocina sau endorfina.

(vezi endorfina ilustrata in imagine)

Astfel de activitati pot fi multe – o imbratisare de la o persoana draga, un ras pe cinste, un zambet, o poveste langa o cafeluta cu cei dragi noua, sporturile, calatoriile, plimbarile, o carte buna, intalnirea cu niste prieteni, creatia si artele, urmarirea unui film bun, shoppingul, si multe altele. Toate acestea ofera creierului un ” boost” din anumiti neurotransmitatori specifici (unul sau mai multe), care rezulta intr-o stare de bucurie/euforie in mod instantaneu.

Studiile clinice ne mai arata un lucru interesant: nu doar activitatile propriu zise ne ofera acest nivel de bucurie, energie despre care vorbim, ci inclusiv anticiparea unei astfel de activitati preferate. Mai ales neurotransmitatorul numit dopamina functioneaza in acest fel, rezultand deja activarea starii de bucurie, si numai la gândul unei activitati preferate, pe care urmeaza sa il desfasuram. Ceea ce inseamna ca nivelul de bucurie resimtita creste ca interval de timp si intensitate.

De aici putem trage niste concluzii interesante: merita sa exploram, ce anume ne face mai fericiti, ce fel de activitati ne pasioneaza si ne creste nivelul de bucurie. Acele activitati deja se intampla sa fie prezente in viata noastra de zi cu zi, pot sa existe deja ca pasiuni, obiceiuri inradacinate. Pentru ca tot ceea ce facem frecvent, devine un obicei.

Totodata, merita sa tinem cont de anumite criterii, când ne alegem activitatile preferate. Unele activitati cauzatoare de placere sunt benefice, sanatoase, altele pot fi daunatoare pentru noi, sanatatea noastra, pentru relatia cu cei din jur sau pentru bugetul nostru.
Exista activitati daunatoare, care pot oferi o stare de euforie pe moment, dar apoi rezulta in niste obiceiuri negative repetitive, toxice pentru noi, pentru sanatatea noastra, sau care aduc dezavantaje asupra relatiei cu cei dragi. Aici se incadreaza diverse activitati care sunt considerate nesanatoase, nepotrivite ca esenta, si care pot crea niste tipare de obiceiuri gresite, prin dependenta de aceste activitati.

Dependentele se manifesta prin repetarea unor obiceiuri nesanatoase intr-un mod obsesiv, necontrolat. Orice obicei initial sanatos, repetat cu o frecventa mare, intr-un mod impulsiv, inseamna deja o dependenta. Tot aici se incadreaza si abuzul de substante si obiceiurile repetitive asociate cu acestea.

Astfel, cunoscand mecanismele neurostiintifice din spatele obiceiurilor noastre, avem numeroase optiuni. Putem sa alegem in mod constient activitati si obiceiuri, care sunt benefice pentru noi si cei dragi noua, putem sa ne mentinem obiceiurile in echilibru, si le putem schimba cu altele, mai sanatoase, mai benefice pentru noi si cei dragi noua, daca situatia o cere.

Avem optiuni.

Haide sa ne creem viitorul, alegandu-ne obiceiurile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s