Cu totii am vazut filme cu psihopati sau narcisisti. De regula sunt anti-eroii si criminalii in serie, care dau dovada de mare talent in filme de actiune, thriller sau horror.

Iar noi privim cu popcornul in mana – si cu inima la gura- actiunile lor agresive – care vin impachetate in niste poante si acte teatrale specifice filmelor, si care astfel fac gesturile lor imorale, sadice si inumane – mult mai usor de privit ca spectator cu popcornul in mana, si de consumat si digerat -contribuind astfel la succesul filmelor respective.

Ceea ce nu realizam in baza acestor filme, este ca psihopatii si narcisistii sunt mult mai numerosi in realitate, decât am vrea sa credem despre ei si majoritatea actiunilor lor nu sunt atacurile inarmate si/sau violente.

De regula se multumesc, si isi ating obiectivele prin simpla manipulare, control emotional, abuz psihologic si actiuni lipsite de constinta, fara sa trebuiasca sa apeleze la violenta sau atacuri inarmate, cum vedem in thriller-urile de succes.

Evident, daca trebuie, si scopul lor o cere, merg si mai departe, dar de regula isi planifica foarte bine actiunile, astfel incat sa nu faca vreun pas, care sa ii aduca repercursiuni legale si incarcerare (singurul lucru de care se tem -in mod ironic.)

Nici tintele lor de baza nu sunt detectivii sau psihologii solitari, cum ne-am obisnuit din filme, ci orice om care care da dovada de empatie, intelegere, compasiune, abordabilitate, orice om care are disponibilitate sa stea de vorba, sa petreaca timp cu ei, care are si potential de exploatare, si evident se afla in raza lor de activitate.

Pot fi si membri ai familiei lor, psihopatii nu sunt pretentiosi deloc in selectia tintelor/victimelor lor, si nu ii opreste niciun fel de criteriu, nici cel de familie in a-si exploata tinta/victima.

De cele mai multe ori ii exploataza din start pe membrii familiei lor, folosindu-se de sentimentele de iubire al celorlalti fata de ei, ca sa obtina avantaje materiale si de alte tipuri, din interactiunea cu acestia.

Opereaza doar pe criteriul de interes personal si nevoile egoului lor distorsionat.

Daca e sa cautam o definitie al psihopatiei, dictionarele de psihologie il definesc ca ”moral insanity”, o tulburare de caracter si de personalitate care se prezinta prin lipsa empatiei, compasiunii, si al constiintei in general, si cu o preocupare extrema al persoanei pentru ego-ul, nevoile si interesele sale, neavand deloc in vedere nevoile celorlalti, nici in cazul persoanelor apropiate de ei.

Aceasta distorsionare de caracter ii da frau liber la orice act, fara cenzura contiintei si al sentimentului de remuscare.

Este infricosator, ce poate face un individ fara cenzura contiintei si al remuscarii, si se poate observa acest lucru in faptele acestor indivizi.

In literatura de specialitate se face o usoara diferentiere intre psihopati, sociopati si narcisisti, diferentiindu-i pe acesti indivizi, in functie de care cum si-a dobandit caracteristicile si pana la ce extrema sunt in masura sa mearga pentru atingerea obiectivelor.

Totusi, nici literatura de specialitate nu da o definitie si delimitare exacta despre aceste tulburari de caracter.

Eu personal tind sa ii consider pe toti acesti indivizi niste predatori sociali care se afla la diverse nuante sau statii ale aceluiasi spectru de tulburare de personalitate si mai ales distorsiune de caracter, delimitandu-i in functie de extremismul actiunilor acestora.

Unele persoane se multumesc cu manipularea ascunsa al mediului lor inconjurator si obtin satisfactie din acest lucru, pe când altii recurg la actiuni de exploatare extrema.

Pentru un psihopat, sociopat sau narcisist fiecare interactiune sociala e o simpla tranzactie.
Si interactionand cu ei, chiar ne simtim ca o tranzactie.

Nu ii vad pe cei din jur ca indivizi cu emotii, personalitate si nevoi, ci ca pe un vehicol, prin care predatorul social isi atinge un anume obiectiv planificat. Nu conteaza vehicolul, starea lui, ci doar momentul in care vehicolul il ajuta pe el, sa ajunga din punctul A in punctul B.
Se foloseste de oameni ca de vehicole.

Toti acesti indivizi sunt caracterizati printr-o lipsa totala a enpatiei, compasiunii si intelegerii fata de oricine in afara persoanei proprii.

Cu alte cuvinte aceaste persoane 24/7 se gândesc numai la propriile interese, propriul ego, propriile nevoi, in asa masura, incat fac orice pentru a isi ridica nivelul de satisfactie personala, in defavoarea celorlalti.

Egoul si psihicul lor este distorsionat si fragil, are nevoie de continua stimulare, validare, lucru pe care obtin exercitand dominare, control si putere asupra altor persoane.

Cu alte cuvinte se simt cu atât mai puternici, cu cat reusesc sa impacteze, controleze si domine persoanele din jur, recurgând la acte de manipulare, control si abuz.

Sunt extrem de egoisti, egocentrici, si orice ar face, nu vad efectele actiunilor lor asupra celor din jur. Sunt in masura sa devalideze (”gaslighting”), sa jigneasca, sa ia in deradere pe altii (” mocking”, ‘bullying”) la orice ora pentru a isi crea din nou si din nou sentimentul de superioritet fata de si in ochii mediului lor inconjurator.

Aceasta lipsa de constinta al persoanei ii permite sa apeleze la acte imorale in vederea atingerii scopului sau, fara niciun fel de remuscare si nu se tem nici de actele ilegale, daca il ajuta sa isi obtina interesele.

Singurul lucru ce poate sa opreasca un astfel de individ de actiuni ilegale, este teama de repercursiuni legale si rusinea de ce spun ceilalti.

Despre cum putem sa observam semnele personalitatii psihopate sau narcisiste, si astfel cum sa ne ferim de ei, vom reveni in articole urmatoare.

enikotundemorocz.com
Instagram: soulguardian1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s